La inceputul anului trecut Orange Romania a demarat un program de acoperire nationala 3G ce a dus pana in prezent acoperirea Moldovei, Transilvaniei, cred ca si Muntenia, iar acum se ocupa de vestul tarii. Nu stiu multe date despre aceasta acoperire in partea de vest a tarii stiu doar ca astazi, pentru prima data, am avut placerea sa observ ca pe ecranul telefonului meu apare conexiunea 3G. Desi folosesc de o perioada lunga de timp pachete de date pentru mobil, in momentul de fata chiar unul cu viteze de pana la 7,2 Mbps nu ma puteam bucura de aceasta viteza decat cand mergeam la “oras”, adica in Arad, Oradea, Timisoara…eu locuind intr-un orasel numit Sebis(Arad) si neputand folosi beneficiile pachetului de date detinut.

Primul lucru pe care l-am facut dupa ce am observat pe ambele telefoane disponibile aceasta conexiune, a fost sa fac un test de viteza cu ajutorul aplicatiei Speedtest.net aceata indicandu-mi o viteza care nu arata deloc rau. 3,86 Mbps download si 1,88 Mbps upload si un ping de 214 ms. Intamplarea a fost ca astazi am plecat dinspre Sebis catre Ineu verificand astfel daca aceasta acoperire 3G este doar la nivel de oras sau pe intreaga distanta, aproximativ 24 km. Pe toata aceasta distanta acoperirea a fost una 3G insa cu fluctuatii de semnal, intre o linie si 5 linii(maxim). Semnalul in apartamentul in care locuiesc este aproape perfect in orice incapere.

Am facut mai multe teste de viteza pe care le puteti oberva in imaginile de mai jos.

19 COMMENTS

  • Nu am testat viteza decat in Sebis. Vitezele sunt dupa testele efectuate in Sebis. Doar am observat prezenta semnului 3G si in Ineu. Oricum e foarte bine ca s-a dat drumu.

 1. De fapt, acoperirea 3G s-a facut/se face in ordinea Transilvania, Moldova, Banat, Muntenia, Dobrogea. Se va termina in mai 2012 cu judetul Constanta. Acum se lucreaza in Banat. Peste doua-trei saptamani se va lucra in Caras_Severin

  • Informatiile pe care le-am avut probabil ca nu au fost cele mai corecte. Daca e asa cum spui urmeaza sa vedem in urmatoarele luni. E bine ca se dezvolta aceasta retea pe plan national si doar local asa cum s-a intamplat in trecut. Era necesar acest upgrade.

 2. Asteptam cu interes sa acopere si judetele din sudul tarii. Eu spre exemplu sunt din sudul Argesului si ii astept ca pe painea calda. Adrian, daca ai mai multe detalii despre cand vor ajunge prin zona mea sau macar cand vor acoperi Oltenia, te-as ruga sa postezi aceste aspecte. Multumesc mult!

  • Conform spuselor lui @name urmatoarea zona ar fi cea de sud si posibil ca intr-o luna doua sa poti vedea 3G pe telefon. Lucrarile de extindere trebuie finalizate pana in vara si atunci va fi acoperita toata tara.

 3. Multumesc, dar sunt niste chestii cam ciudate! Cei de la Orange spun ca nu au in plan upgradarea unor antene (cum ar fi si cea din zona mea), in timp ce unii din interiorul celor care fac lucrarile ( cred ca de la Huawei) spun pe softpedia ca vor face acest lucru prin aprilie-mai.

  • “Cei de la Orange” sunt de la relatii clienti? Intreb acest lucru pentru ca majoritatea operatorilor de la 411/444 nu sunt angajati orange ci angajatii unor firme colaboratoare… aproape toti sunt varza in ce tine de Orange. Mai mult de atat nu iti vor spune niciodata astfel de lucruri, vor spune ca nu cunosc detalii si daca cunosc. In toata experienta mea(http://adrianbenea.ro/2011/08/17/7-ani-6-luni-si-6-zile/) cu Orange Romania nu am primit niciodata astfel de raspunsuri. Pot sa iti spun ca la ultimul curs Orange la care am participat in luna februarie 2011 pe parte de DATE, am fost informati de catre trainer de faptul ca reteaua a intrat intr-o faza de upgradare. Aceasta faza a inceput in ianuarie 2011 si se va termina in mai-iunie 2012 si implica acoperirea intregii tari. 99,99% din Romania o sa aiba conexiune 3G.

  • Ma bucur. S-a mai dovedit o data ca cei de la Orange(serviciul clienti) sunt total neinformati si mai si pe langa faptul ca nu stiu mai si vorbesc prostii.

 4. Am descoperit de curând că cei de la Orange au făcut în mediul rural, în multe locații HSPA+ ( de 21,6 Mbps)! De exemplu, la mine, la unele teste de viteză făcute afară, am avut și peste 16-17 Mbps!
  Iată aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=587940&st=1206 (pe pagina respectiva, userul vio73)

  Mai nou, am aflat că cei de la Orange au terminat acoperirea 3g în rural și acum lucrează la un proiect de mărire a vitezelor în urban ( de densificare a antenelor sau cam așa ceva).
  Dacă știți mai multe decât mine, vă rog să ne spuneți și nouă! Mulțumesc!

 5. Am descoperit de curând că cei de la Orange au făcut în mediul rural, în multe locații HSPA+ ( de 21,6 Mbps)! De exemplu, la mine, la unele teste de viteză făcute afară, am avut și peste 16-17 Mbps!
  Iată aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=587940&st=1206 (pe pagina respectiva, userul vio73)

  Mai nou, am aflat că cei de la Orange au terminat acoperirea 3g în rural și acum lucrează la un proiect de mărire a vitezelor în urban ( de densificare a antenelor sau cam așa ceva).
  Dacă știți mai multe decât mine, vă rog să ne spuneți și nouă! Mulțumesc foarte mult!

  • Deocamdata atat stiu si eu despre acest lucru, se umbla la viteze in orasele mari. In Bucuresti am auzit ca sunt unele locuri unde vitezele urca pana la 100Mbps.

 6. Eu locuiesc la Craiva,Rogoz de Beliu,jud Arad,semnalul e destul de slab pe orange,desi am facut multe sesizari,chiar am depus o sesizare scrisa cu semnaturi,cnp si nr de tel de aproape doi ani,dar nimic nu sa ,,miscat”,desi am avut promisiuni de la Orange….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here