In trecut OS X venea direct pe un DVD si intotdeauna aveai o varianta rapida de a boota direct de pe acesta. Instalarea sau reinstalarea noilor versiuni de OS X nu mai sunt diponibile pe DVD si de fiecare data cand vrei sa faci acest procedeu trebuie sa downloadezi versiunea ne-bootabila, de aproximativ 6GB din Mac App Store.

Din cauza aceasta, va recomand sa va creati propriul vostru Flash USB bootabil cu versiunea actualizata a OS X-ului, cazul de fata, El Capitan, sau OS X 10.11. Daca vreti sa instalati El Capitan pe mai multe Mac-uri sau doriti un Clean Install pe Mac-ul existent, prin faptul ca aveti acest Flash USB boot-abil, lucrurile o sa decurga mult mai rapid decat sa downloadati pe fiecare in parte sau de fiecare data El Capitan.

Asa cum am scris si in trecut, cu alta versiune de OS X, nu este foarte greu sa creezi acest bootable-install-drive. Gasiti in Cum creezi un OS X Mavericks Install USB o versiune anterioara lui El Capitan.

Salveaza fisierul de instalare

Asa cum se intampla cu ultimele versiuni de OS X, acestea se descarca gratuit din Mac App Store. Se descarca in folderul Applications sub numele de Install OS X El Capitan.app. Aceasta este ca orice alta aplicatie descarcata din App Store, cu precizarea ca in comparatie cu alta aplicatie, o data rulata, aplicatia se sterge automat pentru a nu ocupa spatiu pe HDD. Astfel, ca de fiecare data trebuie sa o descarcati din nou.

Pentru a putea crea acest bootable-install-drive, asigurati-va ca dupa descarcare veti copia aceasta aplicatie din folderul Applications(/Applications) pe o alta partitie sau intr-un alt loc. Daca printr-o greseala ati sters-o din Applications, imediat sa aveti de unde sa o copiati inapoi pentru a nu astepta din nou descarcarea ei din Mac App Store. Recomand, cel mai simplu, copierea pe Desktop.

De ce aveti nevoie.

Pentru a crea El Capitan installer drive, aveti nevoie de Install OS X El Capitan.app din App Store si de un flash USB de minim 8GB formatat in Mac-format. Drive-ul trebuie formatat in Mac OS Extended (Journaled) volume cu GUID Partition Table/Map.

Pentru aceasta deschideti Disk Utility, selectati Flash-ul instalat, dupa care apasati pe Erase si daca nu e selectat automat, alegeti Mac OS Extendet(Journaled) volume si GUID Partition Map iar numele diskului sa fie Untiled. Aplicati inca o data prin butonul Erase si asteptati cateva secunde pana acesta va formata drive-ul. O data terminata aceasta procedura puteti incepe crearea drive-ului bootabil.

Crearea installer drive-ului

1.Introduceti in Mac drive-ul USB pe care l-ati formatat deja, obligatoriu numit Untiled(pentru ca comanda pe care o voi scrie mai jos are in componenta acesta denumire, altfel nu va functiona).

2. Asigurati-va ca El Capitan installer, numit Install OS X El Capitan.app este descarcat si este la locul ei in folderul Applications(/Applications).

3. Selectati intregul text de comanda de mai jos

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Untitled –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app –nointeraction

3. Deschideti Terminal

4. Copiati in Terminal comanda de mai sus si apoi apasati Enter(Return)

5. Introduceti admin-level account password si apoi apasati Enter(Return)

6. Posibil sa apara mesajul  “To continue we need to erase the disk at /Volumes/Untitled. If you wish to continue type (Y) then press return:” Daca apare asa, scrieti Y si apasati Enter, daca nu, inseamnaca este deja selectat

In fereastra Terminal o sa apara un progress bar: Erasing Disk: 0%… 10%… 20%… pana ajunge la 100%. In continuare vor aparea o lista de task-uri pe care trebuie sa le completeze procesul automat, cum ar fi: Copying installer files to disk…; Copy complete.; Making disk bootable…; Copying boot files…; Copy complete. Intreg procedeul o sa dureze dupa caz de la cateva minute pana la 20 – 30 minute, in functie de performantele Flash USB-lui si al Mac-ului. O data ce veti vedea mesajul Copy Complete. Done. inseamna ca procesul s-a incheiat cu succes.

Createinstallmedia va redenumi automat drive-ul Untiled in Install OS X El Capitan. Puteti redenumi daca doriti drive-ul din Finder, neafectand in vreun fel instalarea sau functionarea acestuia.

Booting de pe installer drive

Puteti boota de pe orice Mac compatibil cu El Capitan de pe acest installer drive. Prima data conectati drive-ul USB la calculator, dupa care il restartati sau daca este oprit il porniti, in timp ce tineti apasata tasta Option Key(sau Alt). Cand apare OS X Startup Manager, selectati installer drive si procedeul de instalare incepe. Ca o alternativa, daca Mac-ul este pronit deja, exista si o alta varianta de bootare selectand diskul din Startup Disk din System Preferences, dupa care restart. Insa, uneori acest installer drive nu apare in fereastra Startup Disk.

O data ce a bootat de pe installer drive, puteti alege orice optiune disponibila in OS X installer, de exemplu recovery sau restore features sau intreg procedeul de instalare.

10 COMMENTS

 1. Salutare! Tocmai am facut un usb installer pentru El Capitan, insa problema este ca nu booteaza. Am incercat si cu tasta C si cu tasta Option(Alt) insa imi intra direct in sistemul de operare. Ce parere ai? Ce se poate intampla? Tin sa precizez ca eu am deja instalat 10.11.3 El Capitan pe mac.

  • Cu tasta C nu ai treaba… Dupa restart, imediat dupa ce sunetul de pornire se aude tii apasat tasta Optin(ALT) pana iti apar partitiile, daca nu merge asa atunci ai varianta cu CMD+R(Command+R) tot dupa sunet si iti apare fereastra de Recovery Mode. Totusi, daca stii ca ai facut corect USB-ul, atunci trebuie sa functioneze cu Option. Nu am intalnit sa nu mearga.

  • Vin si intreb, daca ai 10.11.3, ce vrei sa faci cu USB-ul bootabil? Vrei sa treci la ceva versiune anterioara sau vrei sa pui ceva beta?

   • Am ultima varianta pusa, insa mi-am facut un usb installer pentru a-l avea. Tocmai zilele trecute am dat 150 RON pentru a-mi instala cineva sistemul de operare intr-un service. De ce sa nu-l pun eu?

    Aici e problema. Am un Macbook Pro Early 2011 si nu inteleg de ce nu-mi functioneaza boot-area, fie ea cu cmd+r fie cu alt. Nu mi se intampla nimic. Imi apare direct logo-ul si-mi intra in os.

 2. […] Cu toate acestea, este foarte bine ca fiecare utilizator de OS X sau macOS să aibă întotdeauna un stick USB cu sistemul de operare la îndemână. De exemplu, ai nevoie să faci mai multe instalări, iar asta implică multipe descărcări care înseamnă mai mult timp pierdut. Sau poate ai nevoie de un recovery disk pentru un Mac mai vechi care nu suportă caracteristica de recuperare prin internet (Internet Recovery). Indiferent care ar fi motivul, vă prezentăm cum să faceți, foarte simplu, un USB Installer pentru macOS Sierra (aici pentru El Capitan). […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here