Aproape lunar creste pretul combustibilului in Romania cu cativa bani sau zeci de bani, lucru ce ne scoate din minti. E si normal spun cei ce maresc preturile pentru ca creste si pretul barilului, doar ca atunci cand acesta scade(da, mai si scade) nu putem observa acelasi lucru si la preturile de la pompa. Povestea aceasta e veche si de multe ori s-au incercat tot felul de proteste – cel mai recent pe data de 1 martie cand nu mai trebuia sa alimenteaza nimeni, eu nu am alimenat dar nu stiu ce au facut altii – fara niciun rezultat pozitiv pentru noi si lumea trece mai departe si uita pana la urmatoare scumpire, ca defapt pretul pe litru este foarte mare si salariile foarte mici.

Mai nou se plang si americanii ca s-a cam scumpit galonul de benzina si la ei… de la un pret mediu de 3,73$/galon(3,7854 litri), adica 1$(3,3 lei)/litru la peste 5$/galon, aproximativ 1,30$(4,29 lei)/litru. Intr-un fel e normal sa se planga pentru ca la ce motorizari si consumuri au la masinile cu care circula zilnic nu ma mira sa se simta si la buzunarul lor, mai ales ca distantele parcurse pana la munca sau la cumparaturi sunt de obicei mult mai mari decat sunt la noi sau in Europa. Intr-o alta ordine de idei nu prea e normal sa se planga, pentru ca nu ii opreste nimeni sa isi achizitioneze masini cu motorizari mai mici si cu un consum mai scazut de combustibil, dar nu cred ca le sta in caracter sa se afiseze cu masini ce indica motoare sub 2000 cm³. Mai mult de atat, chiar si cei mai “lenesi” primisc lunar o suma frumusica de 1140$, aceasta insemnand salariul minim din Statele Unite. Masina mea are un rezervor de 55 litri ceea ce inseamna ca ar putea face cam 21 de plinuri de benzina din acest salariu. Nu la fel se intampla si la noi, unde slariul minim este de 530 ron, din care pot alimenta cam 92,82 litri(la pretul actual de 5,71/l pentru benzina de 95 la Petrom), adica putin sub 2 plinuri.

Cum stau vecinii nostrii din Europa la acest capitol?

De exemplu, Germania are un salariu minim de 1360€ iar litrul de benzina este de 1,57€. La 55 litri un rezervor rezulta cam 16 plinuri de benzina. Olanda are un salariu minim de 1447€ in timp ce litrul de benzina este unul dintre cele mai ridicate din Europa, 1,76€/litru. Chiar si cu acest pret as putea merge de 15 ori la pompa pentru a face plinul. Luxemburghezii stau de departe cel mai bine la ambele capitole, au cel mai mare salar mic din Europa, 1800€ si cel mai mic pret la litrul de benzina, undeva la 1,30€/litru. La aceste valori as putea alimenta in Luxemburg peste 25 de plinuri de benzina.

Am scris acest articol pentru a vedea inca odata cat de bine o ducem noi in Romania si cat de rau o duc vecinii nostrii din Europa… ce facem, mai emigram?

Pana creste salariul minim sau scade litrul de benzina, baga o vodka ca si asa e frig si pretul e mai mic ca in Europa…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sgBVCuIpvkA[/youtube]

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here