In ultima perioada am observat o discordanta intre cum vad eu Facebook si cum il folosesc altii. Daca pentru mine inseamna in primul rand un loc in care pot sa imi promovez unele lucruri, cum ar fi blogul bunatatidinbucatarie.ro, pentru altii este un loc personal, un loc de divertisment sau strict pentru informare. Insa, intotdeauna mi-am pus intrebarea: te-ai intalnit cu cei pe care i-ai cunoscut doar pe Facebook? Ai vorbit cu ei in viata reala?

Cand am interactionat prima data cu o persoana online a fost prin intermediul mIRC-ului, si tin minte ca vorbeam ore intregi cu persoane din diferite colturi ale tarii si nu numai si imi doream de multe ori sa ii intalnesc si in viata reala. Acest lucru mi se parea fascinant, cel putin la vremea respectiva. Au trecut anii, au aparut diverse retele de socializare pe care sincer nu prea le-am frecventat. Am avut un cont pe Hi5 pe care l-am sters dupa cateva luni pentru ca, cred, am nimerit in perioada cea mai proasta a Hi5-ului, in care se postau doar “pitzipoance” si “cocalari”. Mai tarziu am descoperit Facebook, pe care intial vorbeam doar cu cativa prieteni pe care nu ii vazusem de ceva timp, fiind raspanditi prin lume sau pe care ii vedeam destul de rar. Mai tarziu a inceput lumea sa paraseasca Hi5 si sa foloseasca Facebook. O data cu aceasta trecere au inceput si cererile de prietenie sa curga una dupa alta, aparand in lista oameni cunoscuti si mai putin cunoscuti. Cu altii vorbesti online iar cu altii aproape deloc. Asa am ajuns sa “fiu prieten” cu un var pe care il cheama la fel ca pe mine, si pe care nu l-am mai vazut de aproape 15 ani, de cand am fost intr-o tabara la Navodari. Nu am vorbit aproape deloc cu el si lucrul acesta s-a intamplat si cu alte persoane cunoscute sau mai putin cunoscute. Nu stiu de ce se intampla acest lucru dar stiu ca el este acolo, la fel ca si ceilalti, si cand voi simti ca trebuie sa vorbesc cu ei sau ei vor simti ca vor sa vorbeasca cu mine suntem toti acolo. Probabil ca aceste este unul din rosturile acestor retele de socializare.

Ce vroiam eu sa spun mai exact in aceste randuri, este faptul ca de multe ori mi s-a intamplat sa recunosc(sau cel putin sa mi se para ca recunosc) pe strada, prin diferite orase, persoane pe care le stiam de pe Facebook. Nici eu si nici ele, chiar daca ne uitam unul la altul de multe ori, nu am avut nici unul curajul sa facem primul pas catre un salut “real”. Si spun asta pentru ca pe Facebook am interactionat de cateva ori si salutul virtual il aplicam firesc, de fiecare data. Totusi ma intreb, sa existe o bariera a internetului intre noi? Ne simtim bine comunicand prin intermediul Facebook si nu dorim sa schimbam asta, sau pur si simplu ne impiedica temerea reactiei celuilalt prin abordarea directa in viata reala?

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here