Tot mai multa lume din tarisoara noastra e interesata de Blackberry. In fiecare zi am cel putin o persoana care imi spune ca isi doreste un BlackBerry, insa nu multa lume(chiar putina) stie ce este de fapt un BackBery…nu este doar un telefon este un serviciu complet care iti ofera o multime de “solutii”.

O sa va prezint cateva lucruri de baza legate de solutia BlackBerry.

1. RIM

RIM sau Research In Motion este numele companiei Canadiene care a pus bazele serviciului BlackBerry, companie care a fost fondata in 1984. Aceasta a lucrat pentru armata Americana si s-a ocupat si dezvoltat pe “comprimarea informatiei” secrete transimise pe distante lungi prin intermediul internetului. Ulterior a trecut si in sprijinul companiilor sub forma unei “solutii” numita BlackBerry(mura neagra), iar in 1997 au dezvoltat si lansat primul lor aparat Blackberry.

Aparatele BlackBerry sunt vandute in peste 160 de tari, in peste 475 de retele mobile si inregistreaza un numar de aproximativ 33 milioane de utilizatori.

2. Acum BalckBerry

este o solutie “all in one” fara compromisuri

  • telefon mobil cu functii multiple
  • mesaje – push email, mesagerie instant, mesaje PIM, SMS si MMS
  • browser pentru navigare pe internet
  • calendar, note sincronizate cu calculatorul
  • capabilitati multimedia(foto, video, mp3)
  • posibilitate de utilizare ca modem

3. Elementele principale ale BlackBerry

Pe langa utilizarea normala a aparaturlui BlackBerry(apel, sms), acesta are capabilitatea de a accesa aplicatii in timpul unei convorbiri(Multi-Task).

Push email – corespondenta te gaseste pe tine

Ce este Push Email? Este mai degraba ca o livrare prin curier, adica corespondenta vine direct la tine, nu trebuie sa depui nici un efort pentru a ridica(posta normala)

Prin acest Push email costurile de date sunt reduse iar durata de viata a bateriei este marita.

Poti sa gestionezi mai multe conturi de email diferite direct de pe aparatul tau(pana la 10 conturi diferite).

Poti sa vizualizezi documente direct pe aparat(word,xls, pdf, etc.).

Un lucru foarte important este ca toata informatia primita prin email sau accesata prin browser este foarte bine comprimata(in proportie de 90%) astfel ca atunci cand primim un email, nu tot continutul paginii ne este afisat(poze) doar daca noi dorim acest lucru. La fel se intampla si cand navigam pe internet cu acest aparat. Chiar daca noi avem o conexiune buna(3G, Wi-Fi), BlackBerry comprima foarte mult informatia afisata, astfel avem impresia ca “netul pe BlackBerry merge foarte prost”.

In urma cu ceva timp nu itelegeam de ce sunt abonamentele lunare cu o asa valoare mare si cu un astfel de trafic inclus. De ex BlackBery 10 de la Orange include doar 1MB trafic national. Foarte putin putem spune insa cu acest trafic de 1MB noi avem suficient acces pentru a putea primi si citi apoximativ 500 emailuri intr-o luna.De fapt platim serviciul in acest abonament, bani care se duc direct in contul companiei RIM, iar orange taxeaza doar cei 1MB inclusi. Pentru traficul prin browser nu va fi suficient insa pentru o utilizare normala pot sa va spun din proprie experienta, ca 100MB sunt suficienti intr-o luna comparat cu un iPhone care consumi lejer 400MB .

Mesagerie BlackBerry sau comunicare directa prin mesaje PIN

Aceste mesaje se pot treansmite, aproape gratuit(costuri pot aparea in roaming) doar intre 2 aparate Blackberry. Fiecare aparat are un cod unic al sau(gen IMEI sau SN, de data asta PIN) care poate fi gasit in orice terminal in meniul Setari – Status – PIN. Acest cod unic(PIN) este format din cifre si litere.Tot ce trebuie sa faci este sa transmiti unui alt utilizator BlackBerry PIN-ul tau si puteti comunica prin mesaje PIN instant. Exista chiar posibilitatea de a adauga acest PIN in agenda telefonului alaturi de alte campuri cum ar fi: numar telefon, email, adresa, etc.

Trebuie sa intelegem ca aceste aparate care par sa fie o moda pentru multi tineri, nu pot fi utilizate fara un abonament BlackBerry(o solutie). Acest abonament “invie” acest aparat si il transforma intr-un device util in viata de zi cu zi a multor persoane dependente de email-uri, iar fara acest serviciu platit telefonul va fi o simpla jucarie cu multe taste capabila sa trimita SMS sa efectueze si sa primeasca apeluri si eventual o poza, clip video sau un mp3 player. Pentru aceste functii sunt suficiente alte aparate care pot fi achizitionate.

2 COMMENTS

  1. Când scrii și despre iPhone un articol, că ăsta este foarte bun, sper să scrii unul și despre calitate nu numai despre cantitate, toți își cumpără multe telefoena dar nu știu de ce. Cred că dacă mentionezi că are mess atunci ar fi vândut și mai bine articolul tău.

    Bravo, un articol bun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here