Multi dintre cei ce vor sa isi inceapa un blog personal sau de nisa, se lovesc prima data de problema platformei pe care o aleg pentru viitorul lor blog/site. Pentru a ajuta in luarea unei astfel de decizii pot sa va recomand una dintre cele mai simple si totodata populare platforme, WordPress. Aceasta dispune de o comunitate foarte mare de utilizatori si dezvoltatori de template-uri si plugin-uri atat gratuite cat si contra cost, si cu o foarte mare posibilitate de personalizare a blogului/siteului.

Ce trebuie sa stim inainte de a incepe un blog pe platforma WordPress? In primul rand, ca putem alege dintre doua variante de blog pe aceasta platforma, adica WordPress.com sau WordPress.org.

WordPress.com

WordPress.com este versiunea WordPress gazduita de Automattic, echipa de dezvoltatori ce se afla in spatele WordPress. Aceasta este cea mai simpla si sigura varianta.

Asta inseamna ca nu poti face absolut nimic rau blogului tau, nici macar din greseala, fiind aproape imposibil si pentru cei mai incepatori sa isi faca blogul inutilizabil. Totodata inseamna ca nu vei putea beneficia de toate optiunile de care dispune aceasta plaforma, in special cele mai avansate, ce ajuta la personalizarea sau modificarea blogului.

Cel mai mare avantaj al WordPress.com este acela ca totul este gratuit si foarte usor de folosit. Puteti merge acolo chiar acum, va creati gratuit un cont si blogul este aproape gata. Nu trebuie sa dati banii pe un domeniu pentru ca puteti sa beneficiati de unul gratuit de forma exemplu.wordpress.com. Odata creat si ales numele blogului, mergem catre sectiunea Aspect, de unde alegem o tema pentru blogul nostru dupa care putem incepe sa publicam articolele.

Foarte important este faptul ca atunci cand veti dori sa treceti de la exemplu.wordpress.com la exemplu.ro, .com, .net, etc. acesta va va afecta in topul motoarelelor de cautare. Acest lucru este bine de stiut atunci cand se alege aceasta varianta de blog gratuit.

Daca va ganditi bine sa va deschideti un blog, ar fi bine ca de la inceput sa va orientati catre un nume de domeniu platit. Puteti opta pentru achizitia domeniului(doar .com) direct din WordPress pentru un cost anual de 12$ sau il puteti achizitiona de la orice firma ce vinde atat nume de domeniu cat si pachete de gazduire. Va recomand cu incredere Hostvision.ro

Trebuie sa mai stim ca pe blogurile exemplu.wordpress.com nu putem pune nici un fel de reclama. Daca v-ati gandit ca puteti beneficia si de niste venituri suplimentare din reclamele postate pe blogul sau siteul vostru, e bine de stiut ca acest lucru nu este posibil pe WordPress.com.

WordPress.org

WordPress.org este versiunea WordPress pe care trebuie sa o sustii tu. Asta inseamna ca prima data trebuie sa mergi la o companie care sa iti gazduiasca viitorul tau blog, trebuie sa iti cumperi un domeniu, indiferent ca e exemplu.ro, .com, .net, etc. Astfel inainte de a incepe sa scrii pe blogul tau prima data va trebui sa platesti.

Dupa ce toate acestea sunt rezolvate, numele ales este platit si disponibil, pachetul de gazduire este deasemenea activ si putem accesa serverul din calculatorul personal, primul pas pe care trebuie sa il facem este sa instalam WordPress. Marea majoritate a celor care ofera pachetele de gazduire ofera si posibilitatea instalarii WordPress cu un simplu “one-click install”. In cazul in care aveti probleme cu instalarea, puteti apela la cei ce va ofera gazduirea pentru a va ajuta.

Odata ce acest lucru a fost finalizat, aveti frau liber sa faceti tot ceea ce vreti cu interfata proaspatului WordPress instalat. Asta inseamna ca aveti acces la toate optiunile avansate de care nu puteam beneficia pe WordPress.com: teme personalizate si o gramada de plugin-uri disponibile.

Temele sunt cele ce se ocupa de look-ul blogului vostru, beneficiind de tot felul de fonturi, aspecte si multe altele. Si pe WordPress.com poti alege teme speciale pentru blogul tau, dar toate acestea sunt limitate si ca numar si ca modificari pe care la putem aduce asupra lor. Poti totusi sa aduci modificari acestora daca ai abilitati in CSS, dar  trebuie sa stii ca pentru aceasta va trebui sa platesti 30$ pe an.

Chiar si cu acesta taxa suplimentara platita tot limitat va fi numarul temelor disponibile pentru aceasta varianta. Pentru WordPress.org veti putea folosi acelasi pachet standard de teme gratuite pe care le gasim si in WordPress.com, plus multe altele care le gasim cu un simplu search pe google, sau putem plati pentru unele dintre cele mai sofisticate.

Una dintre cele mai importante caracteristiicii a WordPress.org, estea posibilitatea de a instala plugin-uri, lucru ce nu este disponibil in WordPress.com. Aceste plugin-uri extind functionalitatea de baza a platformei WordPress. Cu ajutorul acestora poti aduga diverse elemente cum ar fi: o galerie de imagini mult mai complexa; comprimarea imaginilor; afisarea mai multor optiuni de contact in retelele de socializare in care activezi, insotite de diverse imagini asociate acestora; plus multe altele.

O alta caracteristica importanta a WordPress.org este ca de data aceasta iti poti folosi blogul pentru a scoate bani de pe urma lui. Fata de WordPress.com poti folosi orice mijloc AdSense sau orice program de afiliere. Ai chiar posibilitatea de a crea si a vinde produse direct prin blogul/siteul tau. Si daca e necesar se poate transforma intr-o solutie completa de comert electronic.

Sunt si doua minusuri majore care ii lipsesc lui WordPress.org si de care beneficiaza WordPress.com: backup-ul si protectie la varfurile extreme de trafic. Nu ai la fel de multa siguranta pe WordPress.org asa ca e recomandat un backup regulat de continut. Firmele ce ofera gazduirea in general ofera astfel de backup-uri regulate dar recomandarea este ca acest lucru sa fie facut si de catre voi pentru a spori protectia continutului vostru.

In cazul in care traficul blogului vostru creste peste noapte, acesta ar putea duce la o instabilitate a blogului. Nu trebuie sa va faceti griji pentru acest lucru deoarece cu ajutorul unui plugin de cache bun stabilitatea sitelui este rezolvata. Recomand W3 Total Cache. Totul depinde si de pachetul de gazduire achizitionat si de avantajele pe care le ofera acesta. Daca traficul creste atat de mult incat pachetul ales nu face fata, puteti opta oricand catre o varianta mai buna fara a va afecta in vreun fel blogul sau continutul.

Concluzii

WordPress.com: simplu; rapid; gratuit; fara posibilitate de publicitate; limitat din punct de vedere al customizarii; perfect pentru jurnale personale; fara pluginuri

WordPress.org: domeniu cumparat; pachet de gazduire cu plata lunara; posibilitatea modificarii dupa bunul plac daca aveti constinte de PHP, HTML, CSS; optiuni aproape nelimitate de customizare; complex; o multitudine de teme si plugin-uri gratuite;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here