Pe un Mac se pot instala mai multe sisteme de operare, care pot fi pornite separat la bootare sau care pot sa functioneze in paralel.

Sa luam exemplu Windows, acesta poate fi instalat cu ajutorul unui program numit Parallels, care, creaza in Mac un folder intreg care tine de Windows. Practic, in partitia Mac-ului, acest Parallels tine tot Windows-ul si aceasta aplicatie, pentru ca o putem numi aplicatie, poate fi pornita oricand din OS X, si o data cu ea putem porni si Windows-ul. Acesta se instaleaza foarte simplu, ca si pe orice calculator, doar ca foloseste o parte din resursele Mac-ului. Astfel, o data pornit Mac-ul, putem oricand sa rulam Windowsul, ca orice alt program sau aplicatie instalata in acesta. Consumand bineinteles din resursele totale.

Arata astfel si e o solutie buna cand aveti nevoie doar de anumite lucruri din Windows. Se pot copia fisiere foarte simplu in Windows din OS X si invers cu drag and drop. Daca se conecteaza un Flash USB sau un HDD extern care e formatat pentru Windows puteti copia fisiere si in Mac astfel, sau din Mac in cele externe. Toul se face foarte repede, iar dupa terminarea utilizarii se inchide Windowsul si aplicatia, ne mai consumand din resurse.

Cum spuneam e o varianta foarte simpla, rapida si utila dar nu din toate punctele de vedere. Daca aveti nevoie de performante maxime in Windows, atunci nu e alegerea buna. Nu face fata sa jucati jocuri de exemplu, sau nu puteti rula programe complexe pentru ca i-a doar partial din toate resursele calculatorului.

Daca se doreste o functionare perfecta, la capacitate maxima din partea Mac-ului, atunci, sfatul meu este sa alegeti varianta de instalare a Windows-ului pe o partitie separata de unde se alege boot-area la inceput. Acest lucru insa nu face posibila folosirea in paralel a sistemelor de operare, alegandu-se sistemul baza si cel secundar din setari. Pentru acest lucru avem Boot Camp.

Introduceti in unitatea optica un DVD cu Windows sau un Flash USB boot-abil, iar din OS X alegeti Boot Camp Asisstant. Acolo selectati sa va instaleze Windows 7 de exemplu si sa descarce de la Apple suportul pentru Windows. Imediat va va aparea o fereastra cu HDD-ul Mac-ului si cu o partitie default pentru Windows. Aceasta se poate mari sau micsora dupa preferinte, prin simpla tragere a caustei in stanga sau in dreapta. Dupa alegerea spatiului dorit si salvarea acesteia, Mac-ul se restarteaza si incepe instalarea Windows-ului, lucru cunoscut de toata lumea. La optiunea Custom, se selecteaza partitia care va fi denumita Boot Camp, se formateaza in NTFS dupa care se poate continua cu instalarea pana la finalizarea acesteia. Dupa terminarea instalarii, Mac-ul va porni si reporni de fiecare data in Windows. Pentru a selecta celalat OS, dupa primul sunet din pornire se apasa tasta

option sau mai simplu alt

Dupa terminarea instalarii Windows-ului ne mai trebuie driverele, care nu se instaleaza automat. Pentru asta, intram in OS X, si cautam in google de exemplu “iMac 21,5 mid 2013 BootCamp“. Pe pagina de suport Apple vom gasi o lista cu toate Mac-urile disponibile pentru Boot Camp-ul respectiv si putem descarca fisierul. Ce inseamna acest Boot Camp? Acest Boot Camp este defapt un complex de drivere pentru toate Mac-urile din lista aparuta pe pagina de suport. Adica model(MacBook, Macbook Pro, iMac, etc.) si anul aparitiei. Dupa descarcare le copiem pe un Flash USB, ATENTIE, trebuie sa fie in format exFAT, ca sa poata fi citit si scris pe ambele sisteme, gasiti mai multe informatii in aritcolul Cel mai bun format compatibil atat cu Mac cat si cu PC pentru o unitate externa.

Porniti Mac-ul in Windows si rulati aplicatia BootCamp.exe copiata pe Flash. Aceasta instaleaza toate driverele necesare, fara nici o alta operatie din partea noastra, dupa care se restarteaza singur. Dureaza cateva minute intreg procedeul, iar dupa restartare totul este perfect. Mai simplu ca la orice PC pe care rulati sau ati rulat Windows pana acum. De aici in colo nu mai e nevoie de alte explicatii, pentru ca pe partea de Windows va descurcati cu ce va trebuie instalat.

Dupa instalarea Windows-ului si driverele din Boot Camp, poti folosi Windows-ul pe Mac. Boot Camp iti da posibilitatea de a lege simplu in care sistem de operare sa porneasca, Windows sau OS X.

Poti alege sistemul de operare default folosind Startup Disk preferences (OS X) sau din Boot Camp control panel (Windows).

Alege sistemul de operare default

1. Urmeaza pasii:

  • in OS X, alege Apple > System Preferences, apoi Startup Disk.
  • in Windows, alege Boot Camp Control Panel din Boot Camp ce apare in system tray(in partea dreapta langa ceas)

2. Selecteaza care sa fie sistemul de operare default, atunci cand porneste macul.

3. Daca doresti sa folosesti sistemul de operare acum, apasa Restart.

6 COMMENTS

  1. Excelent tutorialul. Oare instalarea se poate face si pe sisteme MAC mai vechi? (aici ma refer daca hardware-ul este suficient de performant) Am un MAC mini din 2009 cu Intel Core Duo si 2GB RAM.

    • Se poate face cu siguranta. Mai am un MacBook late 2010, core 2 duo si 2GB RAM(upgradat la 4GB RAM) si merge la fel.

  2. salut,vreau sa reformatez un macbook mai vechi.nu pot sa trag nimica pe el si nici in google nu prea mai merge.specific ca nu mai am cdul de instalare.versiune os x 10.5.8.ce ar trebui sa fac?multumesc anticipat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here