Incep prin a spune cateva cuvinte legat de acei utilizatori de Mac, care nu se inteleg(pentru ca nu incearca) cu OS X-ul si pur si simplu instaleaza pe un Mac, iubitul sistem de operare Windows. Blasfemie se poate spune sau lipsa totala de respect si intelegere pentru ceea ce inseamna simplu, Mac. Apple spune foarte simplu “A Mac is designed to give you the best computer experience possible. Because Apple makes both the hardware and the software, everything just works. Like a computer should”iar asta e valabil si in sistemul mobil de operare iOS.

Nu ma refer la acei utilizatori care instaleaza in paralel aceste doua sisteme de operare, pentru ca inteleg, sunt chiar si eu in aceasta situatie, pentru ca unele aplicatii, programe necesare fiecaruia, nu au compatibilitate cu OS X. Vorbesc despre acei utilizatori care, efectiv sterg, formateaza HDD-ul, si instaleaza Windows pentru ca nu se “descurca cu programul ala, a lui Apple“. Am auzit de cateva ori astfel de cazuri si am avut ocazia sa vad cateva astfel de Mac-uri “stricate” de Windows si chiar e pacat. Incercati, fiecare dintre voi, cand aveti ocazia de a va juca cu o astfel de jucarie, sa vedeti cat de normal este acest sistem de operare si cate lucruri care nu le aveti in Windows si nici macar nu ati stiut ca v-ar fi de ajutor, surpriza, le descoperiti in OS X. Acest sisitem va face viata mult mai simpla, mult mai lipsita de griji in tot ce inseamna utilizarea zi de zi a unui PC. Aici nu vorbesc de cei care se joaca 99% din timpul petrecut la calculator, ci de cei care il folosesc pentru diverse activitati pe care le au legate de un PC. Va garantez, ca o data ce va “prinde”, nu va mai da drumul, pentru ca totul, asa cum spuneam, este mult mai natural, si mai simplu cu aceste PC-uri.

Bun, acum sa revenim la oile noastre si sa va spun, simplu, cum se poate reinstala, sau mai bine zis instala, OS X pe un HDD complet nou, sau total formatat NTFS. OS X functioneaza pe o partitie in formatul standard HFS+ asa cum ultimele versiuni de Windows(de la XP incepand) functioneaza pe NTFS.

In primul rand aveti nevoie de o conexiune la internet, de un CD cu un OS X, cat de vechi, sau un Flash USB bootabil cu un OS X. Daca nu le aveti astea e putin mai complicat, pentru ca aveti nevoie de un prieten sa va faca un Flash USB cu OS X. Maveriks sau Yosemite se poate descarca absolut gratuit de pe net sau din App Store dintr-un Mac, iar pasii sunt destul de simplii si ii puteti lua dintr-un articol mai vechi de pe site. Il gasiti aici Cum creezi un OS X Mavericks Install USB.

O data ce ati facut acest Flash sau aveti un CD original, introducetile in Mac si porniti/reporniti Mac-ul, dupa care, imediat ce se aude primul sunet de pornire apasati tastele:

command + R

In cateva secunde, pe ecranul Mac-ului va aparea un glob pamantesc ce se invarte si care va va anunta ca va cauta o instalare pe internet, sub acesta aparand toate retelele disponibile pe care acesta le-a descoperit, in cazul in care aveti conexiune Wi-Fi, sau se conecteaza automat daca e prin cablu, descarcand, initializand si pregatind HDD-ul timp de cateva minute pentru a putea fi instalat OS X-ul de pe CD sau Flash.

Va va aprea o fereastra, in care veti fi intrebat daca doriti reintalarea OS X-ului, selectati acest lucru si de aici in colo instalarea va incepe singura, voi urmand doar pasii care va vor fi ceruti. Totul este foarte simplu, nu dureaza decat cateva minute sau zeci de minute in functie de performanta Mac-ului si de viteza conexiunii la internet. Asta a fost tot, simplu, chiar foarte simplu. Succes!

6 COMMENTS

  1. Si dacă la descărcare îți spune sa introduci Apple id,si password iar in cazul meu am cumpărat iMacul second si nu pot sa introduc id-ul meu pt.ca nu îmi da voie.

  2. Buna seara…am un mac mini g4 cu 1gb ram…am incercat sa instalez mac os x 10.5.1 cu un dvd retail si am facut ceva rau…mac-ul pornesta ,apare globul pamantesc care se invarte…apoi o pictograma cu un dosar…apoi marul de rigoare….si asa sta ……..e greu de rezolvat problema?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here