Un satelit nou, care promite sa aduca internet de banda larga in casele ai intreprinderile din intreaga Europa si Mediterana a fost lansat cu succes duminica, de la cosmodromul Baikonur din Kazakhstan.

Eutelsat lui Ka-Sat, va fi disponibil incepand cu 2011 si este al treilea satelit pentru internet broadband lansat in ultimele sase saptamani. SkyTerra-1, pe tehnologia caruia se bazeaza care Ka-Sat, a fost lansat la mijlocul lunii noiembrie si va furniza servicii în America de Nord în timp ce Hylas-1 a fost lansat la sfarsitul lunii noiembrie si va viza Europa.

Ka-Sat va acoperi continentul European cu 80 de puncte stabilite(spot beams). Semnalele emise de aceste “grinzi” sunt menite sa acopere suprafete de cateva sute de kilometri.

Fiecare dintre aceste spot beams vor avea o capacitate de 900Mbps, partajate între toti utilizatorii, intreg satelitul avand o capacitate de 70Gbps.

Acelasi sistem spot beam este utilizat de catre alti doi sateliti de banda larga lansati recent. SkyTerra-1 acopera America de Nord prin 500 puncte in timp ce Hylas-1 acoperă Regatul Unit, Irlanda, Spania, Portugalia şi Europa de Est prin 8 astfel de puncte(spot beams).

Eutelsat ofera deja un serviciu de banda larga prin satelit numit Tooway. Acesta a fost lansat in 2009 si ofera internet pe  banda larga cu doua sensuri de conexiune prin satelit, cu viteze de download de pana la 3,6Mbps cu preturi cuprinse intre 22£ si 90£/luna in UK.

Ka-Sat va permite ca prin serviciul TooWay vitezele sa ajunga pana la 10Mbps de la satelit si 4Mbps pana la satelit.

Prin acest satelit vor putea functiona si alte servicii cum ar fi televiziunea digitala si chiar cinematografia digitala.

Lansarea in spatiu a satelitului:

[youtube width=”625″ height=”344″]http://www.youtube.com/watch?v=foFDdb-v22E&feature=player_embedded[/youtube]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here